Το χωριό

Το Αρτεμίσιο Αρκαδίας ( Κακούρι ) βρίσκεται στην καρδιά της Αρκαδίας. Είναι κτισμένο στους πρόποδες του Αρτεμισίου όρους και στο βόρειο άκρο του μαντινειακού λεκανοπεδίου. Είναι Κτισμένο στα ερείπια της Αρχαίας Μαιράς, μεταξύ δύο σημαντικών Αρχαιολογικών χώρων, της Αρχαίας Μαντινείας και του Αρχαίου Ορχομενού.  Απέχει 19 χλμ. από την Τρίπολη και 7 χλμ. από την Αρχαία Μαντινεία  και τον  Αρχαίο Ορχομενό. Έχει περίπου 600 κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία, αμπελουργία και κτηνοτροφία.

Το Αρτεμίσιο ανήκει διοικητικά στο δήμο Μαντινείας, έδρα του οποίου αποτελεί το χωριό Νεστάνη.

Διαθέτει:

  • Τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο.
  • Κοινοτικό κατάστημα σε μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.
  • Δημοτική Βιβλιοθήκη εμπλουτισμένη με βιβλία κλασσικών και σύγχρονων συγγραφέων.
  • Τέσσερα παραδοσιακά καφενεία.
  • Μεγάλη αίθουσα πολιτιστικών και λοιπών εκδηλώσεων με κουζίνα πλήρως εξοπλισμένη.
  • Λιθόκτιστο Παραδοσιακό Ξενώνα τεσσάρων δωματίων με ταβέρνα και Λαογραφικό Μουσείο.
  • Εντυπωσιακή είσοδο με  λεύκες εκατέρωθεν του δρόμου σε μήκος δύο περίπου χιλιομέτρων.

 Το Αρτεμίσιο παλαιότερα ονομαζόταν Κακούρι ή Λαγκούσι.  Σύμφωνα με την παράδοση το όνομα Κακούρι προέρχεται από τη συναίρεση των λέξεων κακό και όριο. Κι αυτό λόγω του ότι στη βόρεια πλευρά του χωριού υπάρχει ένα στενό πέρασμα που κατά την Τουρκοκρατία γίνονταν η διέλευση του δρόμου Τρίπολης – Καλαβρύτων. Εκεί κατά την διάρκεια της Επανάστασης γίνονταν ενέδρες κατά των Τούρκων. Κατά μία άλλη εκδοχή όμως το όνομα Κακούρι προερχόταν από ταύτιση του Αρκάδα Κακούρη με το χωριό. Το 1960 μετονομάστηκε σε Αρτεμίσιο από το ομώνυμο βουνό στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένος ο οικισμός.

Ο δρόμος που συνδέει το χωριό με την Τρίπολη περνά από την Αρχαία Μαντινεία και είναι μια δημοφιλής διαδρομή μέσα στις ομορφιές της φύσης.