Ιστορία συλλόγου χωριού

Οι κάτοικοι του χωριού είχαν πάντα πνεύμα συμμετοχής και δημιουργίας σε κοινές δραστηριότητες:

 • Το 1934 είχε ιδρυθεί από ορισμένους κατοίκους του χωριού σύλλογος «ΦΙΛΟΔΕΝΔΡΩΝ», που πραγματοποίησε την αναδάσωση του λόφου στον Αϊ Λιά και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις. Ο σύλλογος αυτός δεν έλαβε νομική υπόσταση και σιγά- σιγά αδράνησε.
 • Το 1934 ιδρύεται Γεωργικός συνεταιρισμός που λειτουργεί έως σήμερα.
 • Την δεκαετία του 50 ιδρύεται Γαλακτομικός συνεταιρισμός και κατασκευάζεται Τυροκομείο στο χωριό, όπου παράγονται και πωλούνται τυροκομικά προϊόντα.
 • Το 1968 με  πρωτοστάτες τον Μιχάλη Ρόκκα και Ιωάννη Γ. Ψαρρά διοργανώνεται στο χωριό υποτυπώδες καρναβάλι. Το καρναβάλι αυτό γίνεται θεσμός και όλο και περισσότερο μεγαλώνει και βελτιώνεται.

 

Με αυτό το πνεύμα ενα βράδυ του 1973 συγκεντρώνονται στο παντοπωλείο του Κωνσταντίνου Δούρου («Σάκη») οι:

 1. Σταματόπουλος Ανδρέας (διατηρούσε  και  Κουρείο)
 2. Κουτρουμπής Νικόλαος (ότι είχε χειροτονηθεί  Ιερέας στο χωριό)
 3. Συμπόνης  Ιωάννης
 4. Δούρος  Κωνσταντίνος του Βασ. (διατηρούσε  παντοπωλείο)
 5. Παπαγεωργίου Βασίλειος («Κούμανης»)
 6. Βλάχος  Δήμος
 7. Γκόνος Χαράλαμπος
 8. Κοτσιάνης Βασίλειος («Βάσιλας»)
 9. Παυλής Αναστάσιος
 10.  Χρόνης Θεόδωρος

Εκεί αποφασίζουν ότι είναι αναγκαίο να ιδρυθεί Πολιτιστικός Σύλλογος με νομική  πλέον υπόσταση. Δρομολογούνται οι πρώτες ενέργειες  για την υλοποίησή του:

 • Προσωρινά, ανατίθεται ομόφωνα η Προεδρία (Συντονισμός ενεργειών)  του Συλλόγου στον Ανδρέα Σταματόπουλο.
 • Ο ιερέας Κουτρουμπής Νικόλαος, ο οποίος πριν χειροτονηθεί ήταν δικαστικός υπάλληλος, ανέλαβε να βρει ένα κατάλληλο δικηγόρο για την σύνταξη του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ  του Συλλόγου. Όπως και έγινε. Απευθύνθηκε στο δικηγόρο Δημαράκη Νικόλαο από το Καστρί, ο οποίος συνέταξε το Καταστατικό του Συλλόγου.

Μόλις έγινε το Καταστατικό έδειξαν ενδιαφέρον  να συμμετάσχουν στην ίδρυση του Συλλόγου και άλλοι κάτοικοι οι οποίοι και υπέγραψαν στο καταστατικό ως Ιδρυτικά Μέλη. Το υπογεγραμμένο από 57 Ιδρυτικά Μέλη  καταστατικό, μαζί με την αίτηση αναγνώρισης του Συλλόγου,  κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Τρίπολης και το οποίο με την υπ’ αριθμό 70/1973 απόφασή του  ενέκρινε αυτό. Έχει δε καταχωρηθεί εις το βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων του Πρωτοδικείου Τρίπολης με αύξοντα αριθμό Μητρώου 144.

Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συμμετείχαν:

 • Σταματόπουλος Ανδρέας  (ΠΡΟΕΔΡΟΣ)
 • Δούρος Κωνσταντίνος
 • Συμπόνης Ιωάννης
 • Παπαγεωργίου Βασίλειος
 • Κουσιάκης Παναγιώτης του Γεωργ.
 • Γκόνος Χαράλαμπος
 • Κοτσιάνης Βασίλειος

Σημαντικές Δραστηριότητες του Συλλόγου  

Ανέλαβε την διοργάνωση και ανάπτυξη του Καρναβαλιού, που την πραγματοποίησή του την έκανε θεσμό. Ήταν δε τέτοια η επιτυχία  του καρναβαλιού που σ’ αυτό συμμετείχε σχεδόν όλο το χωριό. Ο Βλάχικος Γάμος ήταν το κέντρο του καρναβαλιού. Στη παρέλαση που πραγματοποιείτο συμμετείχαν και τροποποιημένα μηχανοκίνητα όπως και άρματα που είχαν κατασκευαστεί με τις μηχανολογικές – τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες του Ιωάννη Συμπόνη και Βασίλη Χ. Γκόνου. Η απήχηση  του καρναβαλιού στην ευρύτερη περιοχή  ήταν τόσο μεγάλη που πλήθος κόσμου κατέκλυζε το χωριό για να το παρακολουθήσει και να διασκεδάσει. Το κέφι, η ευρηματικότητα και το χιούμορ των συμμετεχόντων κυριολεκτικά απογειωνόταν  τις ημέρες αυτές.

Το καρναβάλι πραγματοποιείτο κάθε χρόνο, μέχρι και το 1982 που είναι και η τελευταία χρονιά που έγινε.

 

Η έλλειψη ενός κλειστού χώρου για πραγματοποίηση κοινωνικών εκδηλώσεων  είχε προβληματίσει τα τότε μέλη του Συλλόγου. Έγιναν πολλές συζητήσεις και αποφασίστηκε  να ζητήσουν από τον Γεωργικό Συνεταιρισμό την δωρεάν παραχώρηση του «αέρα» της αποθήκης του για να κατασκευάσουν μία αίθουσα.  Η παραχώρηση αυτή έγινε με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Γεωργικού Συνεταιρισμού, όπου και συντάχθηκε στο βιβλίο πρακτικών του στις 16 Απριλίου 1978 η 3η πράξη. Άρχισαν να συγκεντρώνονται χρήματα από εισφορές των κατοίκων του χωριού. Το εγχείρημα ήταν μεγάλο και δύσκολο αλλά ο ενθουσιασμός και η πίστη ήταν ακόμα μεγαλύτερα. Μέλη του Συλλόγου μετέβησαν στην Αθήνα και ζήτησαν εισφορές από Κακουραίους που ζουν και εργάζονται εκεί. Η ανταπόκριση πολύ μεγάλη. Οι ξενιτεμένοι Κακουραίοι στην Αφρική και αλλού έστειλαν 175000 δραχμές! Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων  με τη μεσολάβηση του Αλκιβιάδη Παυλή στον προϊστάμενο του Ταμείου, Κωστόπουλο Δημήτριο, έδωσε δωρεάν 50000 δραχμές.

Η διαχείριση των χρημάτων γινόταν με απόλυτη διαφάνεια και χρηστό τρόπο από το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Η Εξελεγκτική Επιτροπή με Πρόεδρο τον ιερέα Κουτρουμπή Νικόλαο ήλεγχε την όλη οικονομική διαχείριση. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σ’ αυτή τη σημαντική περίοδο το αποτελούσαν:

 • Μπουρτσουκλής Αθανάσιος  (Πρόεδρος)
 • Χριστόπουλος  Κωνσταντίνος (Αντιπρόεδρος)
 • Νάγος Κωνσταντίνος του Δημ. (Γραμματέας)
 • Γκόνος  Χαράλαμπος (Ταμίας)
 • Σταματόπουλος  Ανδρέας (Μέλος, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου)
 • Παπαγεωργίου Βασίλειος (Μέλος)
 • Σταματόπουλος  Νίκος του Γεωργ. (Μέλος)

Οι περισσότερες εργασίες κατασκευής της αίθουσας έγιναν με προσωπική εργασία των μελών και γενικά των κατοίκων του χωριού, (συμμετείχαν πάνω από 150 άτομα). Οι διαδοχικοί Πρόεδροι της Κοινότητας αυτής της περιόδου, Κοτσιάνης Βασίλειος, Συμπόνης Ιωάννης παρείχαν σημαντική στήριξη της όλης προσπάθειας από τον θεσμικό τους ρόλο και όχι μόνο. Είναι η πιο λαμπρή περίοδος του Συλλόγου και του χωριού. Η  συμμετοχή και συνδιαμόρφωση  στην δημιουργία, όλων των μελών ήταν αυτονόητη, αυθόρμητη και πέρα από τυπικότητες και μικρές προσωπικές διαφορές. Η κατασκευή της αίθουσας ολοκληρώθηκε σε έξι περίπου χρόνια και είναι ιδιοκτησίας του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Αρτεμισίου.  

 

Οργάνωση θεατρικών παραστάσεων.

 

Οργάνωση Έκθεση Λαϊκής Τέχνης, με τη συμμετοχή και του Συλλόγου Αρτεμισιωτών Αττικής.

 

Βοήθεια σε άτομα που είχαν ανάγκη.

 

Βράβευση μαθητών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Αρτεμισιωτών Αττικής.

 

Οργάνωση πολλών Ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

 

Συνεισφορά  στην ανέγερση της εκκλησίας της Αναλήψεως και αργότερα στην συντήρησή της.

 

Συνεισφορά  στην περίφραξη  της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.

 

κ.ά.